LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.1.00 de soldați ruși uciși la Bahmut în ultima săptămână. Importurile de armament s-au dublat în Europa în 2022

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.1.00 de soldați ruși uciși la Bahmut în ultima săptămână. Importurile de armament s-au dublat în Europa în 2022

Este a 382-a zi de la începutul războiului în Ucraina. În mai puțin de o săptămână rușii au pierdut la Bahmut peste 1.100 de soldați și alți 1.500 au fost grav răniți, a declarat Volodimir Zelenski. Importurile de armament în Europa aproape s-au dublat în 2022, datorită livrărilor masive către Ucraina.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:10 Peste 1.1.00 de soldați ruși uciși la Bahmut în ultima săptămână, informează Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în timpul discursului de duminică searp, că în mai puțin de o săptămână rușii au pierdut la Bahmut peste 1.100 de soldați și alți 1.500 au fost grav răniți.

Liderul ucrainean a făcut și pledoarie pentru unitate națională într-un moment în care ucrainenii ar trebui să fie un exemplu de solidaritate și pentru comunitatea internațională.

„În mai puţin de o săptămână - din 6 martie - numai în sectorul Bahmut, (soldaţii ucraineni -n.r.) au reuşit să elimine peste 1.100 de soldaţi inamici, care sunt pierderi ireversibile ale Rusiei, pierderi acolo, lângă Bahmut. În plus, sunt încă cel puţin 1.500 de pierderi medicale ale inamicului - au răni incompatibile cu continuarea luptelor. Mai mult, au fost distruse zeci de unităţi de echipament inamic şi au fost incendiate mai mult de zece depozite de muniţii ruseşti”, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski.

Zelenski le-a mulțumit din nou unităților armatei ucrainene aflate pe front. De asemenea a ținut să le recunoască meritele și celor aflați în spatele frontului, printr-un mesaj care are ca scop ridicarea moralului cetățenilor ucraineni.

„Sunt recunoscător fiecărui luptător al Forţelor Armate ale Ucrainei, serviciilor noastre de informaţii - luptătorilor din Şaman, Garda Naţională, poliţiştii noştri de frontieră - tuturor celor care luptă cu adevărat pentru pământul ucrainean, pentru Bahmut! Sunt recunoscător luptătorilor din Tavria care luptă efectiv în zonele Avdiivka şi Mariinka, artileriştilor din brigada 55 Zaporojie Sici, luptătorilor din brigada 35 de puşcaşi marini, batalionului 74 de recunoaştere şi celor din 79 - paraşutiştii noştri!

Şi, de asemenea, în direcţia Zaporojiie-Tavria - brigada 128-a separată de asalt montan. Vă mulţumim tuturor, băieţi! Le sunt recunoscător fiecăruia dintre cei care i-au ajutat din nou săptămâna aceasta pe soldaţii noştri, i-au tratat după ce au fost răniţi, au căutat lucruri cu care să îi sprijine, au organizat strângeri de fonduri, au făcut voluntariat şi au trimis pe front ceea ce au cerut! Împreună, în unitate, vom obţine victoria”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Oleksandr Mațieksi desemnat „Erou al Ucrainei” de președintele țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a conferit titlul de „Erou al Ucrainei” soldatului Oleksandr Mațievski. Acesta a devenit celebru într-un video în care strigă „Glorie Ucrainei” chiar în momentul executării de către forțele ruse.

„Un om pe care toţi ucrainenii îl vor şti. Un om care va fi pomenit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina şi pentru Glorie Ucrainei!”, a spus liderul ucrainean.

UPDATE 02:00 Pe fondul războiului din Ucraina, importurile de armament s-au dublat în Europa în 2022

Importurile de armament în Europa aproape s-au dublat în 2022, datorită livrărilor masive către Ucraina care a devenit a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, publicat luni, notează AFP.

Cu un salt de 93% într-un an, importurile au crescut şi din cauza majorării cheltuielilor militare ale mai multor state europene precum Polonia şi Norvegia, care ar urma să accelereze în continuare, potrivit acestui studiu.

"Invazia a provocat într-adevăr o creştere semnificativă a cererii de arme în Europa, care nu şi-a demonstrat încă puterea deplină şi va conduce, după toate probabilităţile, la noi majorări ale importurilor", a declarat pentru AFP Pieter Wezeman, coautor al raportului anual de peste trei decenii.

În afara Ucrainei, creşterea importurilor europene a atins, totuşi, 35% în 2022, potrivit datelor SIPRI.

UPDATE 19.11 Kremlinul a pierdut controlul asupra spațiului informațional rusesc. Lupte interne în rândul elitei ruse

În ciuda eforturilor sale, Kremlinul nu a reușit să preia controlul complet asupra spațiului informațional rusesc și există și o luptă internă în rândul elitei ruse, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) .

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că există lupte interne în cercul apropiat lui Vladimir Putin, după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc, iar liderul rus se pare că nu poate repara cu uşurinţă această situaţie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză asupra războiului din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 17.05 Lunetiştii ucraineni au organizat o ambuscadă pentru mercenarii Wagner la o fabrică din Bahmut

Pe măsură ce luptele sângeroase continuă între forțele ucrainene și cele rusești pentru controlul orașului Bahmut, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a publicat sâmbătă detalii despre unele întâlniri dintre trupele ucrainene și luptătorii companiei militare private ruse Wagner.

Într-un videoclip publicat pe site-ul Gărzii de Frontieră ucrainene, sunt prezentate imagini din complexul industrial din Bahmut. "Zilele trecute, unitatea de frontieră a detaşamentului din Luhansk a dus o luptă poziţională cu forţele inamice în zona uneia dintre întreprinderile industriale. Cu o zi înainte, apărătorii ucraineni au rezistat la mai multe atacuri de asalt ale invadatorilor. Pentru a continua ofensiva, mercenarii ruşi s-au retras într-unul dintre ateliere şi şi-au adunat forţele", relatează Garda de Frontieră, adăugând că ulterior ucrainenii au lansat un contraatac. Detalii aici

UPDATE 16.48 Decizia armatei ucrainene de a nu se retrage de la Bahmut, aprobată și de generali americani de top

Armata rusă a ajuns la a doua zi consecutivă în care pierde peste 1.000 de soldați și zeci de echipamente grele de luptă, în condițiile în care ucrainenii rezistă asalturilor trupelor inamice, mai ales în orașul Bahmut. Potrivit ultimei estimări ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 1.090 soldați, 8 tancuri, alte 7 blindate, 4 piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene și 4 diferite vehicule.

Ucraina a hotărât să lupte în continuare în devastatul oraș Bahmut deoarece bătălia de acolo imobilizează cele mai bune unități ale Rusiei și le degradează înainte de contraofensiva pe care ucrainenii o au planificată pentru această primăvară, planificată în primăvara ucraineană, a declarat principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Această decizie de a menține cât mai mult timp posibil Bahmutul câștigă acum sprijin și din partea unor generali americani de top.

„Cred că, în acest moment, folosirea Bahmut pentru distrugerea rușilor este calea corectă de acțiune, având în vedere pierderile extraordinare pe care le au”, a declarat generalul în rezervă și fost director al CIA David Petraeus pentru Politico.eu. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 O știre pozitivă despre România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...